dinsdag 19 december 2017


Beroepsonderwijs in Europa; Education AND Employment


In de laatste week van november stond in Europa het beroepsonderwijs centraal. Met de VET Skills Week wil het DG Employment van de Europese Commissie (EC) laten zien hoe belangrijk het mbo is voor de economie en maatschappij.

In Brussel is veel waardering voor het Nederlandse beroepsonderwijs, waarin onderwijs en bedrijfsleven intensief samenwerken. Zo ontving Da Vinci College de Innovative VET Award, de prijs voor de meest innovatieve school voor beroepsonderwijs in Europa. In het rapport roemt de jury het hybride onderwijsconcept met grote betrokkenheid van het bedrijfsleven.

In Nederland werd in het kader van de VET Skills Week de Dag van het mbo georganiseerd, met MBO City, de Verkiezing beste leerbedrijf en het Ambassadeursgala.

MBO City had een goed gevuld programma met vele interessante sprekers. Toch was het vooral een feestje van en voor het onderwijs. Het gros van de presentaties gingen over didactiek en verantwoording. Er was op mbo city helaas maar weinig te zien van de zo geroemde samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven. Tegelijkertijd is dit misschien wel HET grootste vraagstuk van dit moment: hoe maken we beroepsonderwijs in co-creatie?

Ik was gastheer van een sessie over de kansen van samenwerking in de bpv. Veel van de aanwezigen willen hun studenten een goede praktijkopleiding geven, maar zoeken naar manieren hoe. Een prachtige kans voor SBB om hierin te mogen meedenken, omdat in de samenwerking met leerbedrijven ook de sleutel ligt naar leven lang ontwikkelen.

Het is niet voor niets dat de EC het mbo heeft belegd binnen het domein van DG Employment (ipv DG Education). Eurocommissaris Marianne Thyssen noemde het mbo een ‘top priority’ als Europa serieus werk wil maken van investeren in mensen. En dat vraagt meer dan Education alleen.

Het is daarom veelbelovend dat ook de EC ziet dat beroepsonderwijs moet worden geplaatst in het kader van werk en beroepen. Laten we dit voorbeeld in Nederland volgen, door om te beginnen de B van het beroep centraal te zetten in het beroepsonderwijs.


Zie ook het verslag van mbo city:


Zie ook het verslag van de European skills week:


 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten